Appletopman Steve Jobs overleden

Geschreven op 6 oktober door Bianca in nieuws

Image of Steve Jobs

Appletopman Steve Jobs is op 56-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het technologiebedrijf woensdagavond bekendgemaakt.

Jobs legde in augustus zijn functie al neer als CEO van Apple, omdat hij zijn taken niet meer zou kunnen uitvoeren. De topman kampte al lange tijd met ernstige gezondheidsklachten. In 2009 onderging hij tijdens een langdurig ziekteverlof een levertransplantatie. In 2004 werd hij al eens behandeld voor alvleesklierkanker.
Apple noemt Jobs op de website van het bedrijf “een visionair en een creatief genie”. “Steve laat een bedrijf na dat alleen hij had kunnen bouwen, en zijn geest zal altijd de basis van Apple blijven.”

Vernieuwers

De Amerikaanse president Barack Obama zei in een reactie dat Steve Jobs “een van Amerika’s grootste vernieuwers” is.

Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt”.

iSad

Van New York tot Australië gaan fans naar de winkels en websites om er berichten achter te laten als eerbetoon. Enkelen zeggen “iSad” te zijn. Allerlei IT-bedrijven houden een eerbetoon. Zoekbedrijf Google heeft op haar site een link geplaatst naar de Apple-site over het overlijden van Jobs. De Amerikaan richtte Apple samen met twee collega’s op in 1976. Hij verliet het bedrijf in 1985, waarna hij onder meer betrokken was bij de oprichting van technologiebedrijf NeXT Computer en filmstudio Pixar.

In 1996 keerde hij terug naar het toen noodlijdende Apple, dat hij met de introductie van vele nieuwe producten nieuw leven inblies. Hij stond aan de basis van veelgebruikte producten zoals Apple Macintosh computers, de iPod, de iPhone en de iPad, en maakte van Apple zo een van de rijkste bedrijven ter wereld. Eerder deze week presenteerde Jobs’ opvolger Tim Cook de iPhone 4s, de laatste versie van de uiterst succesvolle smartphone die Apple onder Jobs’ leiding introduceerde. Jobs laat een vrouw en vier kinderen achter.