Vroege voorspellingen van Nvidia en AMD\'s next-gen kaarten beloven een epische GPU strijd

Geschreven op 13 november door Bianca in nieuws

Future Videocard

Geruchten over de volgende generatie GPU's, namelijk Nvidia's GeForce RTX 4090 en AMD's Radeon RX 7900 XT, zijn al op het internet aan het opduiken. Onder hen zendt de bekende Twitter leaker Greymon55 nu hun voorspellingen uit met betrekking tot het aantal cores, stroomverbruik en kloksnelheden, wat ons veel hoop geeft voor de toekomst van de zogenaamde Lovelace en RDNA 3 architecturen.

Eerder werden er leakers gespot die speculeerden over de architectuur, procesknooppunten en zelfs een verwachte lanceringsdatum van de RTX 40 kaarten, wat impliceert dat de projectplanningsfase al is afgerond.

Met de laatste geruchten, geeft Greymon55 een overzicht van zekerheden en mogelijke specificaties voor deze nog niet aangekondigde kaarten. Nvidia's AD102 - waarschijnlijk de beste GPU voor GeForce kaarten - zal naar verluidt 18.432 CUDA cores hebben, terwijl AMD's Navi 31 binnenkomt met 15.360 streamprocessors. In vergelijking met de vorige generaties is dat 7.936 cores meer dan de 10.496 cores van de RTX 3090, en maar liefst 10.240 meer dan de 5.120 streamprocessors van de RX 6900 XT.

Met een vermoedelijke 24 GB GDDR6X VRAM met een snelheid van 21GB/s, zoals voorspeld, zien we misschien dat de RTX 4090 de kloksnelheden verhoogt van 2,5GHz ten opzichte van de 1,7GHz boost van zijn voorganger. De RX 7900 XT zou ook 2,5GHz boosts kunnen halen, ten opzichte van de 2,25GHz van de vorige generatie.

Wat vreemd is, is dat we deze prognoses zien nog voordat veel kopers hun vorige generatie GPU-bestellingen hebben ontvangen, nadat ze deze meer dan een half jaar eerder hebben geplaatst. Wat een verdrietige tijden.

Maar als de voorspellingen van Greymon55 correct zijn, ziet het er goed uit voor de wereld van GPU's, in ieder geval dat de concurrentie tussen het groene en rode team verhit blijft. Nu Intel Alchemist binnenkort binnenstormt, laten deze bedrijven natuurlijk niets aan het toeval over.