Google wil tweede site voor datacenters in België

Geschreven op 8 juli door Bianca in nieuws

Foto

Google heeft een bouwaanvraag ingediend voor een nieuwe site met datacenters in de Waalse gemeente Farciennes. Op termijn moet deze site drie datacenters bevatten. Het eerste datacenter moet tegen 2025 klaar zijn en zal een oppervlakte van 7.500 vierkante meter hebben.

De twee andere datacenters zullen nog een stuk groter worden met 20.000 en 30.000 vierkante meter. Voor de bouw daarvan zijn nog geen concrete plannen of timings bekend. Het nieuwe datacenter wordt het zesde van Google in België. Sinds 2005 heeft het bedrijf een significante aanwezigheid in België en dan meer specifiek in Saint-Ghislain. Intussen staan daar vijf Google datacenters.

De Amerikaanse zoekgigant heeft in 2021 51 hectare grond gekocht nabij Charleroi; in Farciennes; dat is een Waalse gemeente in de Belgische provincie Henegouwen en tevens de armste gemeente van Wallonië. De grond bevindt zich in het Ecopôle bedrijvenpark in Farciennes, ten oosten van Charleroi en aan de oevers van de Samber. Volgens techwebsite ITDaily zou het nieuwe datacenter uitgerust worden met zonnepanelen, accu’s voor energieopslag en een strategie voor watergebruik. Hierdoor zou water uit de Samber opgepompt worden om als koelingswater te dienen voor de servers. Google heeft via het stroomnet toegang tot 200 tot 300MW aan capaciteit. Wanneer de bouw van start gaat, is nog niet bekend.

Vorig jaar raakte bekend dat Google 36 hectare grond had gekocht in La Louvière, een gemeente in de provincie Henegouwen. Het Amerikaanse bedrijf heeft nog niet bekendgemaakt welke plannen het daar heeft met de grond, maar daar valt over te speculeren.